Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 22. november 2021

Europæerne protesterer over nye coronakrav. Hvordan finder man balancen mellem frihed og epidemikontrol?

I Østrig er der udsigt til et vaccinationskrav. Tyskland og Holland lukker ned og belgierne skal finde maskerne frem igen. Coronarestriktionerne strammes over hele Europa, og det har ført til store protester henover weekenden. I dagens Helikopter har vi europaskribent Jakob Skaaning med fra Wien.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Så er det mandaaaaag. I dag skal det handle om tillid og kontrol.

Dagens tal

103

Så mange kvinder er denne gang blevet valgt i regionerne. Og dermed er over halvdelen af Danmarks i alt 205 regionsrådsmedlemmer efter nytår kvinder. Ved valget i 2017 var det 38 procent (Jyllands-Posten).


Dagens store historie

Foto: Joe Klamar / AFP / Ritzau Scanpix

Europa protesterer

  • Weekenden har budt på store protester på tværs af flere europæiske byer. I Holland, Belgien, Østrig, Italien, Kroatien og faktisk også i København er folk gået på gaderne i protest mod nye coronarestriktioner (Morgenoverblikket).
  • Mens Europa for nylig er blevet erklæret det nye epicenter for coronasmitte, er flere regeringer nemlig også begyndt at genindføre restriktioner. I nogle lande er det – som i Danmark – coronapasset, der genindføres. Andre steder indføres der deciderede nedlukninger igen. Og i Østrig lægger regeringen op til at gøre det lovpligtigt at få en vaccine. Og det er altså det, der har fået dele af den europæiske befolkning på gaden (BBC).
  • Man kunne få den tanke, at det så har banet vejen for en populistisk dagsorden. Men faktisk kom der i sidste uge en undersøgelse, der viste, at coronakrisen over en bred kam har lagt en dæmper på de populistiske tendenser rundtom i Europa. Altså at den er dalet de sidste tre år og ikke steget (The Guardian).
  • Spørgsmålet er, om dét er en udvikling, Europa kan holde fast i – eller om den tredje corona-vinter i stedet kan ende med at vende op og ned på det hele?
  • I dagens Helikopter skal det handle om tillid. Vi får en rapport fra nedlukekde Wien af europaskribent Jakob Skaaning, og så fortæller Sofie Buch Mejsner, ph.d.-studerende i folkesundhed, hvordan man egentlig skaber tillid til sundhedsmyndigheder (Helikopter).

Det skal du også vide

Flere regioner udsætter behandlinger. Det har de meldt ud i Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Nordjylland. Det sker, fordi flere lige nu bliver indlagt med corona, og fordi hospitalerne generelt er pressede. Derfor mener formanden for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, at behandlings- og udredningsgarantien bør suspenderes. Det kan nemlig give mere frihed, fordi der ikke er samme pres for at overholde en bestemt deadline, hvilket alligevel ikke kan lade sig gøre på nuværende tidspunkt (TV 2).

Minkkommissionen modsiger Statsministeriets topfolk. I denne uge har regeringen fået kritik for ikke at fortælle vælgerne før kommunalvalget, at de slettede sms’er i minksagen ikke kunne genskabes. Indtil nu har forklaringen været, at de forseglede kuverter med politiets konklusion skulle åbnes i samarbejde med Minkkommissionen. Og derfor kunne de først åbnes onsdag – dagen efter kommunalvalget. Men nu siger kommissionen, at den allerede mandag aftalte med de fire topfolk fra Statsministeriet, at de selv kunne åbne kuverterne. Vælgerne kunne altså have fået besked, inden de gik til stemmeurnerne tirsdag (Ekstra Bladet).

Flere kommer fortsat i job. I otte måneder er antallet af beskæftigede steget, og lige nu er der knap 2,9 millioner lønmodtagere i Danmark. Det skyldes blandt andet, at vi er godt på vej ud af coronakrisen, hvor antallet af beskæftigede faldt markant. Men faktisk går det også bedre, end før coronaen ramte, og lige nu er der 81.000 flere lønmodtagere end før den første nedlukning (Politiken).

Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

Britta Nielsen svindlede sig til millioner af kroner. Og vi er mange, der har tænkt, hvordan det kunne gå til. Journalist Emil Ellesøe Ditzel har fulgt sagen om Britta Nielsen, og her fortæller han, hvordan det kunne lade sig gøre.

Teenageren Kyle Rittenhouse skød to mænd. Og blev et symbol på et splittet USA. Retssagen mod ham blev en af årets mest omtalte, og dommen, der faldt i sidste uge, efterlod både mennesker i jubel og i sorg.


Merian Garde Gräs

Så er ugen skudt i gang. Hvor er det skønt!
Vi ses i morgen.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært