Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Christine Egholm er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Torsdag 17. september 2020

Det er ikke kun Sofie Linde. Her er, hvad vi ved om, hvor udbredt sexisme egentlig er

Debatten om sexisme i mediebranchen er eksploderet, siden Sofie Linde startede den for tre uger siden. Men problemet er langt større end som så. Gæst: Anette Borchorst, professor, Aalborg Universitet.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er torsdagens Helikopter. Det handler om at opføre sig ordentligt.

Dagens citat

“Jeg tror, at han var forvirret”

Direktøren for USA’s Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, Robert Redfield, sagde onsdag, at amerikanerne vil få adgang til en vaccine mod COVID-19 midt i 2021. Men det passer ikke, sagde Donald Trump i torsdag. Den bliver allerede klar i år, lyder det.


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Sexisme

  • Tv-værten Sofie Linde satte virkelig gang i noget, da hun på scenen til Zulu Comedy Galla fortalte historien om “den store tv-kanon”, der ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun suttede hans pik (DR).

  • Siden da er det piblet frem med historier fra kvinder, der har oplevet seksuelt krænkende eller ubehagelige oplevelser på deres jobs i mediebranchen. Blandt andet på TV 2 (Politiken).

  • Onsdag sendte en række tidligere journalistpraktikanter i DR er brev til ledelsen om oplevelser, som de har oplevet som krænkende, men som de ikke tidligere har følt, at de kunne fortælle om (Information).

  • Flere end 1.600 kvinder har underskrevet et brev, hvor de bakker op om Sofie Lindes opgør med sexisme (Jyllands-Posten).

  • Lumre kommentarer, klamme sms’er og seksuelt ladede trusler er udbredt i en lang række brancher i Danmark. Og en ændring af det kræver en åben debat om, hvad der egentlig er okay (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Corona

  • Siden onsdag er antallet af nye smittede i Danmark steget med 453, hvilket er den største stigning nogensinde på ét døgn (DR).

  • Samtidig viser nye beregninger, at Udenrigsministeriet ville fraråde danskere at rejse til Danmark, hvis Danmark altså lå i udlandet (også DR).

  • Hovedstadsområdet er fortsat hårdt ramt af corona, men også kommunerne Aalborg, Brønderslev og Hjørring er blevet højrøde på Statens Serum Instituts kort over smittespredningen i Danmark (Statens Serum Institut).

  • Smittespredningen i København fik torsdag politiet til at indføre et opholdsforbud i det populære gå i byen-område Kødbyen i København (TV 2 Lorry).

Det skal du også vide

Løkke afviser at være blevet advaret om instruks-sag. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen aflagde i dag forklaring for den såkaldte Instrukskommission, der skal afgøre, om Inger Støjberg har gjort noget ulovligt ved at kræve asylpar adskilt. Han afviste at være blevet advaret om, at der kunne være noget ulovligt på spil, af tidligere justitsminister Søren Pind. Det har Søren Pind ellers tidligere sagt (Berlingske).

Flyfabrikanten Boeing får hård kritik. Det amerikanske flyselskab Boeing og luftfartsmyndighederne i USA har begge ansvaret for de to flystyrt, der kostede 346 mennesker livet i 2018 og 2019.
Det konkluderer transportudvalget i det amerikanske Repræsentanternes Hus, der har udarbejdet en rapport om Boeings flytype 737 Max (CNN).

Restauranter kræver kompensation. Restaurationsbranchen er forvirrede over de nye regler, der betyder, at de skal sende gæsterne hjem klokken 22, og kræver kompensation for tabt indtjening. Erhvervsministeren lover, at der er hjælp på vej (TV 2).

Illustration: Kasper Løftgaard for Zetland

Dagens Zetland-historier

Sundhedsøkonomi. 88 procent af corona-ofrene er over 70, når de dør. Bruger vi pengene i sundhedsvæsenet retfærdigt? spørger Kirstine Dons Christensen.

Empati-tomhed. Alle løber tør for empati før eller siden. Så hvorfor forventer vi, at sygeplejersker og pædagoger har det dagen lang? spørger Nanna Schelde.


Jakob Skaaning

Det var alt fra torsdagens Helikopter.

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært