Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Nene La Beet er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Her er din håndbog til at sikre din digitale fortid og slette de dele af den, verden helst skal glemme

SKYEN Her er, hvordan du fremtidssikrer din fortid i ‘clouden’. Animation: Marcus Møller Bitsch for Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytteDerfor skal du læse denne artikel

Det sociale medie Myspace har ved et uheld slettet al musik, der blev uploadet til Myspace mellem 2003 og 2015. Uheldet rejser et vigtigt spørgsmål: Hvordan sikrer vi vores digitale habengut, før populære platforme fejler eller lukker? Og nu vi alligevel taler om at slette indhold: Hvordan fjerner man de uheldige billeder, man fik taget til en fest i 2009, og som ingen gider glo på? Håndbogen her løser begge problemer.

Sidste måned fortalte det sociale medie Myspace, at 12 års internethistorie ved en fejl var blevet slettet, bare sådan, da en dataoverførsel mellem nogle servere gik galt.

Alle sange, billeder og videoer uploadet mellem 2003 og 2015 til myspace.com, som for ti år siden var verdens mest populære sociale medie, er tilsyneladende væk.

Jeg har mistet en bunke musik her,” skrev musikeren Kristian Leth på Twitter forrige uge. DONT. TRUST. THE CLOUD. :(”

Uheldet hos Myspace er ærgerligt, men det er også en vigtig påmindelse om, hvor skrøbelige vores data er i clouden – det vil sige på internettet:

Alt, hvad du nogensinde har foretaget dig online, er ikke andet end data opbevaret som filer på nogle servere rundtom i verden. Medmindre du har en backup på en ekstern harddisk gemt et sted i dit hjem, har du reelt set ingen kontrol over din egen online-fortid. Hvor mange minder ville du eksempelvis ikke miste, hvis Mark Zuckerberg i morgen lukkede Facebook?

Eksperter taler om, at vi lever i en digital dark age, fordi fremtidige generationer kan få svært ved at dechifrere det liv, vi lever nu, fordi de digitale fil-, video- og billedformater, vi benytter i dag, til den tid vil være forældede.

Når vi i dag ved, hvordan mennesker levede, længe før vi selv kom til, er det, fordi de dokumenterede deres liv på pergament, tavler, runesten, papyrus, papir og så videre. Det er teknologier, vi kan aflæse i dag. Men når vi engang er døde, og arkæologer i år 3000 graver vores liv frem af mulden, hvad finder de så?

De vil nok finde ting som ridsede dvd’er, kassettebånd, laserdiske, disketter, VHS-bånd og lignende (held og lykke med at finde en funktionsdygtig VHS-afspiller til den tid). Men alle de ting har det til fælles, at de er fysiske formater. Meget af det, vi skaber i dag – historien her, eksempelvis, og alt, der nogensinde er blevet sagt, skrevet og delt på internettet – er ikke fysisk, men eksisterer digitalt. Vi arkiverer ikke længere vores liv i papkasser, men i clouden, ligesom Kristian Leths tidlige sangkartotek.

En dag kan det være, vi ved mindre om begyndelsen på det 21. århundrede, end vi ved om begyndelsen på det 20. århundrede,” sagde Rick West, en amerikansk dataadministrator hos Google, sidste år i podcasten File Not Found fra American Public Radio.

Prøv et kort øjeblik selv at overveje det: Hvor meget efterlader du til fremtidens arkæologer og historikere? Og måske mere akut: Hvor meget sikrer du for din egen skyld? Hvor meget af det, du har skrevet online, findes der en fysisk kopi af? Hvor mange af de billeder, du har taget og delt på sociale medier, har du også fået fremkaldt? Mit gæt er, at det ikke er mange.

Så hvad gør vi?

Først og fremmest lader vi være med at vente til i morgen: Nu er det bedste tidspunkt til at sikre det, du kunne have lyst til at genlæse en dag. Jeg talte med en kvinde, der – efter hun mistede sin bedstemor – skyndte sig at gemme Facebook Messenger-chatten mellem dem i et dokument. Det var de sidste skrevne ord, de udvekslede.

Det kan også være, at mange af de billeder, du har af dine nærmeste, kun findes på Instagram. Og tænk, hvis din profil blev hacket i morgen, og billederne forsvandt. Uanset hvad du vil gemme, er denne håndbog din hjælp.

Men håndbogen er også til dig, der vil rydde ud i gamle billeder, statusopdateringer, kommentarer og lignende. Min erfaring er, at lige så tilfredsstillende det er at lave en backup, lige så tilfredsstillende er det at slette indhold, man af forskellige årsager ikke ønsker ligger fremme på sociale medier.

Derfor har jeg delt håndbogen op i to dele. Første del handler om at gemme. Anden del om at slette.

God arbejdslyst.

Første del
Hvor vi lærer at arkivere

Det sikreste, du kan gøre lige nu, er at printe alt ud, du vil være virkelig ked af at miste. Find en printer, fyld blæk på, og sæt i gang. Det er håbløst omstændeligt (og tænk lige på træerne), men helt seriøst: Papir er en vindermåde at arkivere ting på i modsætning til for eksempel et usb-stik, hvor ingen kan garantere, at computere har usb-indgang om bare få år.

Hvis du ikke føler for at printe, forstår jeg det godt: Google, Facebook og så videre er robuste platforme modsat Myspace, som har været døende længe (der gik eksempelvis noget tid, fra uheldet med dataoverførslen skete, til nogen faktisk opdagede det, hvilket siger noget om, hvor få der bruger Myspace).

Men selv hvis du ikke vil printe, er det følgende stadig første trin til denne del af håndbogen, så hæng .

Første trin
Her er noget, ikke alle ved: Alle store platforme har en funktion, hvor man på en mail får tilsendt alt, man nogensinde har foretaget sig på platformen. Du gør sådan her:

 • Facebook
  Klik på Indstillinger’, mens du er logget på. Det er lettest at gøre fra en computer. Vælg Dine Facebook-oplysninger’, og vælg så Download dine oplysninger’. Her krydser du af, hvad du gerne vil downloade til din computer (hvorfra du så kan printe). Vil du have alt med, vælger du Alle mine data’ under Periode’-fanen, og under Format’-fanen vælger du JSON. Der går nogle minutter, før du får en notifikation om, at din fil er klar til download.
 • Google
  Mens du er logget ind på Google, skal du klikke på dit profilbillede øverst til højre. Klik Google-konto’, og i venstre side vælger du Data og tilpasning’ og scroller ned til Download, slet, eller lav en plan for dine data’. Vælg Download dine data’. Sæt så flueben ved tjenester, du gerne vil downloade. Hvis du bruger Googles cloud-tjeneste Drev’ eller Google Fotos’, kunne det være oplagt. I bunden vælger du Næste trin’. Herfra giver det sig selv.
 • Instagram
  Klik på tandhjulet til højre for Rediger profil’. Igen er det lettest, hvis du gør det på en computer. Vælg Privatlivsindstillinger og sikkerhed’, og scroll ned til Download af data’ og klik Anmod om download’. Herfra giver det sig selv.
 • Twitter
  Klik på Indstillinger og privatliv’. Til venstre i kolonnen vælger du Dine Twitter-data’. Log ind, og scroll ned til bunden, hvor du vælger Anmod om data’ under Download dine Twitter-data’. Herfra giver det sig selv.
 • LinkedIn
  Klik på Indstillinger og privatliv’. Under Sådan behandler LinkedIn dine data’ kan du downloade din aktivitet. Vælg Det hele’, og klik så på Anmod om arkivet’. Ligesom hos de andre platforme, går der noget tid, før downloadet er klar.

Andet trin
Godt gået. Du har nu downloadet de filer, du vil gemme til eftertiden – fra internettet og ned på din computer. Desværre har du nok også bemærket, at filerne, hvis du som jeg har været på Facebook i et årti, fylder virkelig meget på computeren. Det duer ikke, så her er, hvad du nu gør.

Enten er det her, du begynder at printe. Eller også er der to muligheder, hvis du har besluttet, at du ikke vil have din fortid på papir:

 1. Skaf dig en ekstern harddisk, og gem alt på den. Jeg har en på 1 terabyte, og det er rigeligt med plads. Sæt harddisken i din computer, og kopier mappen med filer, du lige har downloadet, over på harddisken. Når hele mappen er overført, tager du harddisken ud og sletter mappen fra din computer. Læg nu harddisken under hovedpuden og sov trygt, vel vidende at du har en sikkerhedskopi.

 2. Skaf dig en cloud-konto, og gem alt på den. Når du gemmer noget i clouden, gemmer du det reelt set på, hvad man kunne kalde internettets harddisk. Der findes mange gode cloud-tjenester, og jeg har fået anbefalet disse af kloge it-personer, da jeg spurgte på Twitter: Apples iCloud, Googles Drev, Microsofts OneDrive, Dropbox og MEGA.

Er man livrem og seler-typen, eller skal man gemme noget meget værdifuldt, vil jeg anbefale, man både kører ekstern harddisk og en cloud-løsning. Hvis harddisken bliver væk i flytterod, har du clouden, og hvis passwordet til clouden bliver væk, har du harddisken. Det kan ikke gå galt.

Tillykke, du har gennemført første del af håndbogen og fremtidssikret din fortid. I anden del af håndbogen skal vi som nævnt det modsatte: Vi skal slette. Og det er jeg tilfældigvis ekspert i.

Anden del
Hvor vi lærer at slette

Jeg kom på Facebook i 2007. Og kombinationen af, at jeg var 16 år og tilsyneladende delte alt fra strøtanker til billedalbum, gjorde, at jeg mere end et årti senere havde hele min ungdom arkiveret på Facebook. Kønt var det ikke, så jeg ryddede op, Marie Kondo-style. Det er det, du skal lære at gøre nu.

Vær advaret: medmindre du helt sletter din konto, er der ikke én knap på Facebook, du kan klikke på og se alt forsvinde. Det er manuelt arbejde. Eller det vil sige, det var det, indtil jeg opdagede noget smart. Men den manuelle løsning vil række for de fleste, så lad mig begynde her.

(Undrer du dig over, hvorfor denne del af håndbogen udelukkende handler om Facebook, er det, fordi det er let at slette indhold på Instagram og Twitter: Gå dit indhold og det indhold, du er tagget i, igennem, og fjern det, du vil fjerne. På Facebook er det desværre ikke så simpelt).

Den manuelle sletning
Min erfaring er, at mange tror, at de billeder, de kan se af sig selv under Billeder’ på deres Facebook-profil, er de billeder, der findes af dem på verdens største sociale medie. Det er ikke tilfældet. Lad mig introducere dig til stalkscan.com. Bare rolig, hjemmesiden kan intet ulovligt. Den er bare god til at søge det frem, som er tilgængeligt på Facebook, men som er svært at finde.

For at bruge StalkScan skal du først ind på din Facebook-profil. Du kopierer nu url’en, som er din hjemmesideadresse – altså www.facebook.com/[navnet på din Facebook-profil].

Navnet på din Facebook-profil, som altså kommer efter / i url’en, er dit Facebook-id. Id’et indsætter du i StalkScans søgefelt og trykker på lup-ikonet. Under søgefeltet har du nu nogle muligheder. Klik på Pictures’ under Profile’, og du vil se de billeder, du er tagget i. Prøv også Video’, og under Tags’ prøv Pictures’ og Video’.

Finder du noget, du vil have væk, holder du din markør over billedet eller videoen, så dukker en skjult menu frem i bunden af indholdet. Hvis billedet er dit eller er delt på din tidslinje – eller din væg, som det engang hed – trykker du nu på Indstillinger’ og så Slet dette billede’.

Hvis indholdet ikke er dit, kan du ikke slette det, men kun fjerne dit navne-tag, så du ikke længere er tagget. Klik i så fald Fjern tag’ under Indstillinger’.

Jeg kan også anbefale følgende, som kan lette fremtidige oprydninger: hvis du altid gerne vil godkende, når nogen tagger dig i opslag – det kan være et billede eller en statusopdatering – så indholdet ikke automatisk vises på din tidslinje, før du har tilladt det, skal du gøre følgende:

Klik på Aktivitetslog’, som du finder på din Facebook-profil oven på dit profilbillede. Klik på Gennemgang af tidslinje’ i venstre side, og klik på tandhjulet øverst til højre. I drop-down-menuen vælger du Aktiveret’. Når du bliver tagget i opslag, får du fra nu af en notifikation og skal tage stilling til, om opslaget skal skjules eller gerne må komme på din tidslinje. Bemærk, at dit navne-tag i opslaget ikke fjernes, fordi du vælger Skjul’, det skal du stadig gøre manuelt: Klik på opslaget, klik på de tre knapper øverst til venstre, og klik Fjern tag’.

Nu, hvor du kender Aktivitetslog’, vil jeg vise dig et andet sted, hvor jeg var i stand til at fjerne tilfredsstillende meget.

I venstre side under Aktivitetslog’ finder du Billeder og videoer’ og Billeder og videoer, du er tagget på’ – og ude til højre har du årstallene, du har været på Facebook. Her kan du hoppe tilbage år for år og se, hvad du dengang lagde op af billeder på din tidslinje, andres tidslinjer samt indhold, du er tagget i.

Du kan som nævnt kun slette det, du selv har delt, eller som er delt på din tidslinje, og ellers kun fjerne dit navne-tag fra opslag, andre har delt.

Det er lidt omstændeligt, jeg ved det, og det tager tid. Er der meget, du vil slette, vil jeg anbefale næste trin.

Den ikke-manuelle sletning
Næste trin er mere teknisk. Her får du et program til at gøre dit dirty work. Jeg skal advare om, at det sletter al din aktivitet på Facebook, en måned eller år ad gangen, og med al aktivitet mener jeg, at programmet sletter alle opslag (billeder, videoer, statusopdateringer og så videre) samt kommentarer, du har skrevet i perioden, du angiver. Det kan nu være rart nok. Det fungerer sådan her:

Du skal være logget på Facebook i en Google Chrome-browser. Browseren tillader, at man kan hente såkaldte udvidelser fra Chromes webshop, hvor programmet skal hentes fra. Det er let nok: Du googler Social Book Post Manager’, som programmet hedder, og klikker på første søgeresultat. Du er nu inde i Chromes webshop. Klik Hent til Chrome’. Nu er du klar.

I fanen, hvor du er logget på Facebook, klikker du på Social Book Post Manager-knappen øverst til højre i browseren. Knappen er en blå browser med kryds over, og du finder den til højre for, hvor hjemmesideadressen står.

Vælg det år, du vil slette din aktivitet fra. Du kan også vælge enkelte måneder. Når du er klar, klikker du Delete’ (du kan også klikke Hide’, og så skjuler programmet opslagene fra din tidslinje, det er mindre endegyldigt). Programmet gør nu automatisk det, du ville skulle gøre manuelt.

Lad nu computeren være i fred. Det kan tage alt fra nogle minutter til en halv time. Tag en kop kaffe, og klap dig selv på skulderen: Du har lavet en Myspace på dig selv og slettet de dele af din fortid, du ikke ønsker, fremtidens historikere skal snage i.Hvis du har spørgsmål til håndbogen eller kender til tricks, jeg ikke har med, så skriv i bidragssporet. Jeg læser med og fremhæver det bedste trick. På forhånd tak!