Vores medlemmer foretrækker at lytte
“”
—
Derfor skal du læse denne artikel
I weekenden blev der afholdt protester mod 5G i flere danske byer. På Facebook har 5G-aktivisterne på ét år opbygget en velsmurt kampagnemaskine, der har tiltrukket tusinder af danskere. Men aktivisterne har ikke gjort det uden støtte. Facebook har spillet en nøglerolle i at udbrede misinformation om 5G, som bevægelsen har vokset sig stor på. Dette er historien om en Facebook-født græsrodsbevægelse.
I foråret 2019 skød en ny bevægelse frem i Danmark. Over 2.000 danskere havde meldt sig ind i gruppen ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’ på Facebook. Ved sommerens afslutning havde gruppen 4.000 medlemmer, og i dag har gruppen 6.500 medlemmer – og vokser fortsat. I samme periode meldte tusindvis sig ind i andre 5G-modstandsgrupper og -sider som ‘STOP 5G udrulning i Danmark’, ‘Stop 5G Danmark’ og ‘5G Stråling – Nej Tak’. De tilsammen 15.000 medlemmer af 5G-grupperne udgør et fænomen, vi ikke har set så tydeligt før herhjemme: en græsrodsbevægelse født udelukkende på Facebook. Og i weekenden tog bevægelsen protesten ud i virkeligheden.
Fra Hjørring til Helsingør gik Facebook-gruppernes medlemmer i seks byer på gaden for at advare mod de skadelige konsekvenser, de mener, en udrulning af det kommende 5G-internet vil føre med sig. Alt fra teorier om øget risiko for cancer til forstyrrelser i kosmos. Også i København møvede 60-70 mennesker sig gennem Strøget med 5G-bannere og råbte: “Vi skal have måling – der er for meget stråling” og “Vi skal ikke 5G ha’ – derfor siger vi nej i dag.” En mand zigzaggede gennem mylderet med en slags tæller, der målte elektronisk stråling fra telefoner – biiip-biiip-biiip-bip-bip-bip-bip-biiip, lød det fra tælleren. Demonstrationen var arrangeret af ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’-gruppen, og mange af de fremmødte var oppe i årene og lunede sig under strikkede huer og sjal i januarkulden. Hvor Frankrig har De Gule Veste, var dette De Grå Hjelme. Langt færre i antal og langt mindre voldsomme i deres aktivisme, men dog med en sag, de føler, magthaverne har vendt det døve øre til.
5G-aktivisterne gjorde holdt på Kongens Nytorv, hvor Facebook-gruppen ‘Stop 5G udrulningen i Danmark’ ville slutte sig til. Her talte jeg med Preben Kastrup fra Herlev. Han er pensionist og moderator i ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’, og gruppen var blevet hans nye fuldtidsarbejde, fortalte han. “Der er meget organisering i at få lukket folk ind i gruppen, dele opslag, skrive artikler og kontakte medier,” sagde han. “Med 100 nye medlemmer om dagen sker der sgu noget. Og bliver vi mange nok, er det som en snebold på toppen af et bjerg, som selv ruller ned og bliver større. Om vi er nået den top, ved jeg ikke, men vi er godt på vej.” Da jeg gik derfra, stødte jeg på en kvinde, hvis hund, fortalte hun, var død af elektronisk stråling. Hun stak mig et papir med titler på YouTube-videoer, jeg skulle tage hjem og se. “Du kan ikke sove om natten, når du først har set det.”
5G er den femte generation af mobilnetværk. Det vil sige, det er femte gang, vi ruller et nyt netværk ud i Danmark. Vi har altså været her før. Men da det nuværende 4G blev rullet ud i 2010, var kritikken til at overse. “Den var der dog,” fortalte Preben Kastrup, moderator i ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’, da jeg talte med ham under 5G-demonstrationen. “Det er ikke noget nyt, at nogen protesterer. Men det er nyt, at vi er så mange. Noget har ændret sig.” Kan det ‘noget’ være Facebook, spurgte jeg. “Ja, måske.”
Vil man forstå, hvordan nye strømninger som 5G-modstanden slår rod i Danmark og finder næring til at vokse sig store i dag, er man nødt til at regne Facebook med ind i ligningen. Med over 3,6 millioner danskere samlet ét sted, på én platform gearet til at fastholde så mange menneskers opmærksomhed som muligt, har Facebook fjernet de barrierer, der før gjorde det vanskeligt for små bevægelser at blive folkelige. Hvor adgangen til masserne tidligere gik gennem traditionelle medier, har Facebook givet alle borgere en metaforisk ølkasse at stille sig op på med fri adgang til at oprette grupper, hvorfra der kan indkaldes til protest. Hvilket også er blevet lettere end nogensinde: Vokser en gruppe sig først stor nok, kan en Facebook-begivenhed indkalde mange tusind mennesker til demonstration. I Egypten væltede den funktion landets diktator i 2011 under Det Arabiske Forår.
Men til forskel fra opslagstavlen i Brugsen eller i forsamlingshuset, der før samlede danskerne om en lokal sag, er Facebook ikke et stykke viljeløs, lysebrun kork med tegnestifter i. Facebook har sin egen agenda, som er kodet ind i det sociale medies dna. Vil man forstå, hvordan en bevægelse kan opstå her, skal man forstå den teknologi, der gav 5G-græsrodsbevægelsen liv til at begynde med. Så her kommer historien om, hvordan et netværk af 5G-modstandsgrupper spredte strålingsskræk i befolkningen – med hjælp fra Facebook. Det er en overraskende dyster lektion i sommerfugleeffekten.
Det var en amerikansk matematiker ved navn Edward Lorenz, der i 1970’erne teoretiserede om, at en sommerfugls vingebask i Brasilien kunne udløse en tornado i Texas. Med andre ord: Kan en umiddelbart ubetydelig handling få en stor, uforudset virkning? Det mente matematikeren godt var muligt. Og overført til 5G-modstandskampen var vingebasket en ændring i Facebooks algoritme, der et år senere skulle udløse en 5G-misinformationskampagne, vi nu ser følgerne af.
For at inddæmme misinformation og politisk polarisering og gøre Facebook hyggeligere med mere opbyggelig pingpong mellem ægte mennesker justerede det sociale medie i 2018 sin newsfeed-algoritme. Opslag fra lokale medier, venner og sider, man fulgte, ville blive prioriteret over opslag fra eksempelvis virksomheder og medier. Facebooks newsfeed-chef begrundede ændringen således i et blogindlæg: “Opslag fra sider, der genererer samtaler mellem mennesker, vil vises højere i newsfeedet. Eksempelvis fører live-videoer ofte til diskussioner blandt seerne på Facebook.” Det var, kan man sige, sommerfuglens vingebask.
Den 22. februar 2019 gik en Dan Johannesson live på sin Facebook-side. ‘5G – Er Regeringen Ved At Udsætte Danskerne For Livsfare?’ hed livestreamen, hvor Johannesson, der er blogger, sci-fi-forfatter og har læst medievidenskab med speciale i propaganda, kaldte den forestående 5G-udrulning for “det mest voldsomme angreb på dansk jord, jeg har hørt om siden Anden Verdenskrig”. 5G, lød det, gør, at “børn fødes degenererede, og at du selv dør af kræft”, fortsatte han og kaldte 5G et våben, staten kan bruge mod sin befolkning. Med 5G-master i hele Danmark “kan man bare trykke på en knap, og så brænder huden på hele lokalområdet,” sagde han. Videoen blev set over 250.000 gange og delt 4.000 gange. Der gik over to uger, før Facebooks danske faktatjek-partner, mediet Mandag Morgen, tryktestede Johannessons påstande. Videoen, fandt man, indeholdt “delvist falske oplysninger”, og spredningen blev bremset. Men da var skaden sket.
Livevideoen – hjulpet af algoritmens boost til livevideoer fra sider – havde sået 5G-frygt i danskere på Facebook. “Det er fuldstændig vanvittigt 😥,” lød en kommentar. Og høj på opmærksomheden oprettede Dan Johannesson ‘5G Stråling – Nej Tak’-siden, som hurtigt fik 2.000 medlemmer. De øvrige landsdækkende 5G-modstandsgrupper rundede også deres første tusind medlemmer. En græsrodsbevægelse var ved at tage form. Og Facebook-sommerfuglen havde stadig et bask i sig.
På den sidste dag i februar 2019 lagde Dagbladet Information debatindlægget 5G-teknologien er en miljøtrussel, som bør stoppes online. Indlægget var skrevet af Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, en interesseorganisation, som er arg modstander af 5G. “Udrulningen af 5G har potentielt katastrofale konsekvenser for miljøet og for sundheden,” stod der. Indlægget ramte Facebook syv dage efter, Dan Johannesson havde sagt, Danmark ville blive en “mikrobølgeovn” med 5G. Så stemningen var ligesom lagt. Derudover havde Facebooks nylige justering af algoritmen som nævnt også betydet, at indlæg i grupper nu fik et boost op i newsfeedet. “I grupper interagerer folk ofte omkring offentligt indhold,” forklarede newsfeedchefen. Og den ændring var det vingebask, 5G-aktivisterne havde ventet på.
På Facebook blev 5G-debatindlægget delt over 31.000 gange, kommenteret knap 7.000 gange og fik over 17.000 likes og andre emojis. “Bad news er good news, når de danske aviser begynder at skrive kritisk om 5G,” skrev en Stellalucia, en af moderatorerne i ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’-gruppen. Nye medlemmer strømmede til 5G-modstandsgrupperne, som den næste måned så mere end en fordobling af aktivitet.
Ifølge Crowdtangle, som er et Facebook-analyseværktøj, blev debatindlægget også delt hundredvis af gange fra Facebook-sider som ‘Sandheden’, en “videnskabswebsite” med “alternativ og holistisk helsepleje”, som 10.000 danskere følger, samt Biodiversitet.dk, Selvet.dk og Den Universelle bevidsthed, som tilsammen når 50.000 danske brugere. Algoritmen gjorde, hvad den skulle: katapultere viralt indhold fra grupper og sider ud til masserne – og diskuteret blev der. Præcis som Facebook havde håbet.
I dag er Facebook platform for al kommunikation mellem de danske 5G-aktivister: Over 7.000 opslag – links, anekdoter og YouTube-videoer – er blevet delt i grupperne ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’, STOP udrulningen af 5G i Danmark’, ‘Stop 5G Danmark’ og ‘5G Stråling – Nej Tak’ siden foråret 2019. Over 40.000 gange er de mange tusind opslag blevet kommentereret, og 75.000 gange er opslagene blevet delt. Det er også på Facebook, at bevægelsen forgrener sig. Ud over de fire landsdækkende grupper er der opstået regionale grupper som ‘STOP 5G FYN’ og ‘5G – Copenhagen Under Attack’ med nogle hundrede medlemmer og mindre lokalgrupper som ‘5G og Langeland’, der har 18 medlemmer.
Dertil kommer, at det også er på Facebook, at 5G-aktivisterne koordinerer borgermøder og protester – og de er ganske effektive. Ved et byrådsmøde i Skanderborg “kuppede” 5G-modstandsfolk i december en spørgetime med borgmesteren ifølge en lokal journalist og gav en “længere svada, der bedst kan betegnes som propaganda”. Og i Helsingør, hvor de første 5G-master er sat op, er kritikken nået helt ind i byrådet. Socialdemokraten Daniel Boalth Petersen har sagt, han vil have på skrift, at 5G ikke er farligt. “Jeg kan ikke gennemskue, hvad der er op og ned i det her og vil derfor gerne have, at der føres pen-til-papir på, at 5G-netværk ingen risici indebærer,” skrev han i en sagsfremstilling til byrådet.
5G – skal jeg her understrege – er ikke farligt. Stråling fra 5G “har ikke en større styrke end tidligere generationer (G’et i 5G står for generation, red.),” sagde Gert Frølund Pedersen, antenne-professor på Aalborg Universitet, da jeg tilbage i marts 2019 undersøgte, om der var hold i anklagerne mod 5G. “Frekvenserne ved 5G er dog ti gange højere end 4G,” sagde han. “Men når det er så høje frekvenser, kan det ikke trænge særlig godt ind i huden – eller ind i hjernen, hvis man taler i telefonen. Penetreringen falder simpelthen, jo højere frekvensen er.”
Men Facebook er ikke hele forklaringen på 5G-modstanden. Det vidner også om en oprigtig bekymring i befolkningen. Danske medier har siden foråret 2019 talt med læger og forskere i forsøget på at tage toppen af de misvisende påstande, der florerer i 5G-økosystemet. Men som jeg også hører fra journalistkolleger, er det ofte som at skrige under vand. Da jeg skrev min 5G-myteknuser sidste forår, fik jeg at vide fra 5G-modstandere, at de eksperter, jeg havde talt med, var i lommen på teleindustrien, og at den forskning, jeg henviste til, ikke var til at stole på– og at medier i det hele taget er en part i sagen, da journalistik distribueres via elektroniske bølger. Så da min artikel nåede ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’-gruppen, kommenterede en: “Alle refererer til denne artikel fra Zetland, som om de har regnet ud, at 5G er ufarligt 😱” Så var den debunked – altså godt og grundigt afkræftet.
Og slet ikke fornærmet begyndte jeg at undersøge, hvor mistroen til videnskaben kommer fra. For at forstå det var jeg nødt til at vide, hvor 5G-græsrodsbevægelsen rekrutterer fra. Og her kommer Facebook igen ind i billedet.
En måde at gennemskue rekrutteringsgrundlaget er ved at studere, hvilke Facebook-grupper man bliver foreslået, når man melder sig ind i en gruppe som ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’. Facebooks ‘foreslået grupper’ er de grupper, som en gruppes medlemmer har til fælles. Altså deres interessefællesskab. Det er altid et spændende antropologisk studie – som da en bekymret mor sneg mig ind i en gruppe, hvor skoleelever mobilepayer sig fra at skrive fristil eller andet uoverskueligt lektiearbejde. Straks foreslog Facebook mig grupper for scooter-entusiaster, grupper med tips til fodboldkampe, man skal oddse på – og prikken over i’et: ‘Date en indsat’-gruppen mente Facebook, jeg var interesseret i, nu jeg ikke gad lave mine lektier (måske derfor moren var så bekymret). Men som medlem af 5G-modstandsgrupper foreslår Facebook mig et meget andet interessefællesskab.
Det er grupper om alternativ behandling, grupper for tilhængere af det spirituelle og okkulte samt ‘mindful-spirituel dating’-grupper for ‘spirituelle datere’. Det overraskede mig derfor ikke, at der på visitkortet, som Preben Kastrup, moderatoren i ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’, gav mig, stod: “Coaching, Healing og Regressionsterapi” med et link til hans hjemmeside findyourway.dk. Facebook foreslog mig også grupper for mennesker, der er overfølsomme for elektronisk stråling, samt naturbevaringsgrupper. 5G-aktivisternes interessefællesskab, hvis jeg skal tolke, synes at være en hel generel skepsis over for moderne videnskab kombineret med en åbenhed over for, at der er mere mellem himmel og jord, end vi umiddelbart kan måle. Og så indikerer gruppeforslagene, at 5G-aktivisterne ikke kun oplever 5G som en højfrekvent bølge-båret trussel mod såvel folkesundheden som naturen. 5G er en trussel på et nærmest spirituelt niveau. Som en kvinde i en 5G-gruppe beskriver det:
“Da jeg gennem mange år beskæftigede mig med meditationer, åndelig udvikling og healing, blev jeg enormt sensitiv og kan føle energi, selv stråling fra computerens mus. Har ikke mikrobølgeovn, og det er det sidste, jeg vil ha’ i huset. Føler mig forfulgt af stråling og har nogle gange lyst til at flygte, [men] der er intet ‘friland’, man kan flygte til.”
Så 5G-aktivisterne flygtede ind på Facebook. Følte man sig alene med sin bekymring i sit lokalområde, fandt man her et fællesskab blandt tusinder. I april 2019, måneden efter 5G-debatindlægget i Dagbladet Information, underskrev over 11.000 danskere et borgerforslag mod 5G på Folketingets hjemmeside. “5G-påvirkningen vil medføre 100 procent sterilitet af børn, voksne og dyr,” lød det i forslaget. Igen kom Facebooks faktatjek-partner Mandag Morgen på banen: “Den klare overvægt af solid forskning viser, at mobilstråling ikke forringer fertiliteten hos mennesker.” Faktatjek-artiklen opnåede 42 delinger på Facebook. Én gang i ‘Vi Siger Nej til 5G i Danmark’-gruppen. Her lød en kommentar: “Bla bla bla ……. seriøst? Bare stop 5G.” De næste måneder blev der afholdt 5G-demonstrationer i hele landet – og nye er planlagt. Tornadoen i Texas har ramt Danmark.