Helikopter_

Tirsdag 27. august 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver dirrende.

Dansk økonomi har det fint, nu skal vi bare holde balancen. Problemet: Det er næsten umuligt

I dag præsenterede regeringen de vigtigste tal i dansk politik – nemlig tallene for, hvordan dansk økonomi har det. I dagens Helikopter forsøgte vi at finde ud, hvad de tal så fortæller os. Vært: Mads Olrik. Gæst: Søren Kristensen, makroøkonom og Helikopter-ven.

20 min

Dagens citat

“Lars er ikke en samlende figur. Han splitter tingene ad”

Sådan lyder analysen af Lars Løkke Rasmussen fra en tidligere Venstre-minister Britta Schall Holberg (Jyllands-Posten). Se (en lille smule) mere om det længere nede.

Dagens store historier

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Økonomien

  • Finansminister Nikolai Wammen (S) gjorde tirsdag ved frokosttid status på den økonomiske situation i Danmark. Kort fortalt: Det går godt, men der er et par sorte skyer på himlen.

  • Det gode er, at Danmark er i vækst, beskæftigelsen kører, og statsbudgettet er i balance. Wammen sagde dog, at der lige er et hul på et par milliarder kroner i ubetalte regninger, men det siger nye regeringer altid, når de overtager magten (Jyllands-Posten).

  • Men samtidig er økonomien truet på to (modsatrettede) fronter. Der er små tegn på, at vi risikerer en overophedning af økonomien. Flere danske virksomheder mener for eksempel, at der mangler arbejdskraft (Børsen).

  • På den anden side er der lidt flere tegn på, at økonomien er i gang med at bremse op. Og usikkerheden omkring Brexit, den svækkede tyske vækst og handelskrigen mellem Kina og USA gør økonomerne nervøse (Berlingske).

  • Økonomernes bud er derfor at føre en neutral finanspolitik, der hverken skubber til væksten eller holder igen. Økonomien skal holde balancen, kort sagt. I dagens nyhedspodcast kiggede vi blandt andet på, hvorfor det er umuligt (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Danskere i Syrien

De danske myndigheder har for tiden to forskellige dilemmaer, hvad angår danskere, der har haft noget at gøre med borgerkrigen i Syrien.

Der er dilemmaet med krigerne. Spørgsmålet er, om de, der har deltaget i borgerkrigen, skal have lov til at komme tilbage til Danmark, og hvad man så skal stille op med dem. I dag tirsdag faldt der dom i sagen mod Tommy Mørck. Han er den første danske statsborger, der har kæmpet mod Islamisk Stat, som er blevet dømt for ulovligt at have opholdt sig i konfliktområdet Raqqa. Mørck har anket dommen (DR).

Og så er der dilemmaet med børnene. Tidligere på året blev to forældreløse børn med dansk baggrund hentet ud af flygtningelejre i Syrien. Begge deres forældre var tilknyttet Islamisk Stat som krigere. Der sidder stadig mange danske forældreløse børn i lejrene, og der er endnu ikke fundet et entydigt svar på, hvad Danmark skal stille op (TV 2).

Det skal du også vide

Malmø prøver at komme sig over et nyt chok. Byen har de seneste år været hårdt ramt af bandekriminalitet. Mandag blev en ung mor skudt og dræbt på åben gade. Politiet har anholdt en gerningsmand og forsøger at finde ud af, hvilket motiv der har været til drabet (Politiken).

Kernebaglandet har trukket støtten til Løkke og Jensen. Venstres medlemmer i Region Midtjylland har mistet tillid til partiets formand og næstformand. Der er tilsyneladende en indsats i gang for at finde en modkandidat til Lars Løkke (Ekstra Bladet).

Brasilien siger nej tak til hjælp mod skovbrande. Ved G7-topmødet i Frankrig besluttede blandt andet Frankrig at sende 20 millioner dollars til Brasilien. Pengene skulle bruges i forsøget på at stoppe de skovbrande, der har ramt Amazon-skoven. Brasiliens præsident har afvist tilbuddet (The New York Times).

Dagens Zetland-historier

Foto: Pius Utomi Ekpei / AFP / Ritzau Scanpix

Ud af Afrika. EU har sat virkelig mange ting i søen for at stoppe migration fra Afrika til Europa. En hollandsk journalist har brugt et år i Nigeria, hvor det står klart, at meget af indsatsen er baseret på en misforståelse af, hvorfor folk overhovedet migrerer.

Ind i sindet. Hvorfor handler moderne politik meget mere om vores sjæle- og privatliv end om de store strukturer, der ligger rundt omkring os? Det skriver Kirstine Dons om her.


Helikopteren kører på de store klinger i de her dage med verdensorden og verdensøkonomien. Tak, fordi I er med. Vi er tilbage i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

Vis mig Zetlands principper

I dag læser vores medlemmer: