Så er det quiztid! Hvor godt kender du den helt almindelige danske natur?

BINGOGenkender du dyre- og plantearterne på billedet? Er du klogere på natur end resten af landet? Find ud af det i Zetlands quiz. Illustrationer: Peter Nielsen og Maria Tran for Zetland

Derfor skal du læse denne artikel

Hvad er en finke, og hvilken farve har en engblomme? Biologer og naturfagslærere taler om, at vi på bare få generationer har mistet kendskabet til selv helt almindelige dyr og planter i den danske natur. Hvor god er din viden sammenlignet med resten af landets? Prøv quizzen her, og få svaret.

Er en rødspætte en fugl? Kan man sætte brudelys i vase?

I dag er svarene på de spørgsmål ikke længere standardviden. Kendskabet til den natur, der omgiver os, er på bare få generationer svundet gevaldigt ind – og spørgsmålet er, hvad det egentlig gør ved os. Hvad mister vi, når vi mister sprog for naturen?

Zetland sætter i dag gang i en serie, hvor vi undersøger netop dét – og du kan også være med. I naturquizzen herunder kan du se, hvor godt styr du selv har på nogle ret basale spørgsmål om vores natur. Vi har bedt analyseinstituttet DMA om at stille de samme spørgsmål til et repræsentativt udsnit af befolkningen, så du kan også se, om du er bedre end gennemsnittet. Eller værre. Gys.

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: