Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 12. maj 2022

Hej,

Dagens Helikopter handler om drabet på en berømt journalist.


Hun var den arabiske mrs. News. Nu er Shireen død, og palæstinenserne leder efter svar

I går, onsdag, blev Al Jazeeras amerikansk-palæstinensiske stjernerapporter Abu Akleh dræbt på Vestbredden. Øjenvidnerne beretter om, at skuddet kom fra en israelsk snigskytte. Det puster til ilden i et i forvejen anspændt område.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Foto: Mohammed Abed / AFP / Ritzau Scanpix

Drab på kendt journalist skaber røre

En kendt palæstinensisk-amerikansk journalist fra det arabiske medie Al Jazeera er blevet skudt og dræbt på Vestbredden. Det har pustet til den i forvejen anspændte Israel-Palæstina-konflikt og affødt reaktioner fra resten af verden.

Den prominente Al Jazeera-reporter Shireen Abu Akleh var sammen med en gruppe journalister til stede ved en israelsk militærrazzia i den palæstinensiske by Jenin, da der pludselig blev åbnet ild i nærheden. Abu Akleh blev ramt i hovedet og døde kort tid efter, mens en anden journalist er såret efter et skud i ryggen.

Shireen Abu Akleh, der har været ansat på Al Jazeera siden 1997, er et kendt navn i Mellemøsten. Hendes død kommer efter flere måneder med øgede spændinger i konflikten mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre.

Den danske journalist Laura Kirkebæk-Johansson var med til begravelsesceremonien for Abu Akleh i byen Ramallah, hvor flere tusind mennesker var på gaden.

“Stemningen var meget trykket. Folk gik på gaden og græd, og der var bannere og plakater oppe i hele byen med hendes ansigt på,” fortæller hun.

Hvem skød Shireen?
Ifølge det palæstinensiske selvstyre kom skuddene fra israelske soldater, mens det fra israelsk side lyder, at de israelske tropper skød tilbage, da de kom under “massiv beskydning” fra palæstinensiske oprørere, og at det er en mulighed, at det er palæstinensernes skud, der har ramt Abu Akleh.

Drabet har også affødt reaktioner i både EU og USA, hvor drabet fordømmes, samtidig med at der kræves en grundig undersøgelse af omstændighederne.

I dagens Helikopter fortæller Laura Kirkebæk-Johansson om, hvordan det er at være journalist i det konfliktfyldte område, og om, hvordan drabet på Shireen har sendt rystelser ud i resten af verden.

Det skal du også vide

Rigsadvokaten vil tiltale Claus Hjort Frederiksen. Justitaministeriet har netop meddelt, at Rigsadvokaten anbefaler, at Venstre-veteranen bliver tiltalt for at have videregivet højt klassificeret oplysninger. Claus Hjort har tidligere offentligt bekræftet, at Danmark og USA har haft et længerevarende samarbejde om at aflytte datakommunikation og det er formentlig det, sagen handler om. Vi ved også at tiltalen mod Claus Hjort hænger sammen med sigtelsen imod tidligere efterretningschef Lars Findsen. Inden Claus Hjort Frederiksen formelt kan blive tiltalt, skal Folketinget dog ophæve den immunitet, han som folketingsmedlem er beskyttet af. Men der er mange ubekendte i den her historie - faktisk så mange, at flere partier fra Folketinget har været ude og sige, at de ikke vil tage stilling til at fratage Claus Hjorts immunitet, før de ved, hvad han er tiltalt for. Det her er en historie, som vi helt sikkert ikke har hørt det sidste om (DR).

Finland vil med i Nato. I generationer har Finland holdt sig ude af forsvarssamarbejdet Nato, fordi man har ønsket at holde sig gode venner med naboen mod øst – Finland deler nemlig en konfliktfyldt fortid med Rusland. Men nu er balanceakten ved at være slut. I dag fortæller Finlands præsident Sauli Niinistö og den finske statsminister Sanna Marin, at de efter en grundig evaluering ønsker, at Finland bliver medlem af Nato – og at det skal se hurtigst muligt. Det forventes, at Sverige følger samme rute, selv om det vil kræve en folkeafstemning. Efter invasionen af Ukraine er meningsmålingerne ændret markant, og der tegner sig et solidt flertal for et Nato-medlemskab i den svenske befolkning. Det var faktisk forventet, at den her nyhed ville komme, og Helikopter har også tidligere haft Sveriges og Finlands Nato-bejleri under lup. Nu er det store spørgsmål, hvordan Rusland vil reagere. Rusland har nemlig før raslet med sablen, når snakken er faldet på et Nato-medlemskab til Sverige og Finland (Berlingske).
Det her er en stor historie, som du kan høre mere om i morgen, hvor Jakob Skaaning og Andreas Thorsen udkommer med en større artikel om emnet.

To ministre får næse i Lynetteholm-sagen. Folketingets transportudvalg har siddet i samråd hele dagen for at drøfte Lynetteholm-projektet, som efterhånden har budt på en del møgsager. Et flertal i udvalget har besluttet, at transportminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) får hver en næse for deres håndtering af sagen. En næse er en skarp, politisk reprimande. For nylig lavede vi en Helikopter, som blandt andet fortæller om tvivlsom finansiering, transportproblemer og miljøbekymringer hos vores svenske naboer (TV 2).

Chef fyret i skandalen om amputationer. I går fortalte Helikopter om den store amputationsskandale i Region Midtjylland, hvor op mod 47 patienter om året har fået amputeret et ben, selv om det kunne have været undgået. Nu er der nyt i sagen. Koncernchef i Region Midtjylland Ole Thomsen er blevet fyret. Han er en af dem, der har haft ansvaret for kvaliteten på sundhedsområdet (DR).

Dagens citat

“Armslængde betyder ikke, at noget skal i kredsløb om månen”

Den nyudnævnte integrationsminister Kaare Dybvad Bek opfordrer uddannelsesledere til at forhindre islamister i at tale i deres lokaler. Og det mener han ikke er et brud på det velkendte armslængdeprincip, der blandt andet siger, at politikerne ikke skal detailstyre landets institutioner, selv om de finansierer dem. Men armslængden behøver altså ikke være en astronomisk størrelse, mener Kaare Dybvad Bek (Weekendavisen).


Foto: Nicolai Oreskov Westh, Zetland

Dagens Zetland-historier

Telefonspionage. Forestil dig, at en fremmed får adgang til kameraet på din telefon. Det lyder som et mareridt, og det er faktisk noget, mange gennemlever for tiden. Frederik forklarer internettet fortæller dig, hvordan du beskytter dig mod spionage anno 2022.

Mavebluse og bøllehat. Moden fra år 2000 er blevet den første store trend efter coronanedlukningen, og det er ikke tilfældigt.


Merian Garde Gräs

Det var alt for i dag. Hav en dejlig forlænget weekend.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært