Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Paul brød ind på rådhuset i Middelfart og blev fundet død. Nu hylder danske systemkritikere ham

Da han satte ild til rådhuset, var Paul Eric Kristensen en borger med en sag. Men hvilken?

Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix

Ved femtiden om morgenen den 25. juni 2021 lød der et stort brag i det centrale Middelfart. Det kom inde fra rådhuset på byens torv. Jeg går ned for at se, hvad der er sket, og så ser jeg noget fyrværkeri, og så ringer jeg 112,” fortalte en nabo til rådhuset senere til TV 2 Fyn.

Da politiet kom, fortalte et andet vidne at have set en person bryde en dør op til rådhuset nogle timer inden, og politiet så, der kom røg derindefra. Politiet fortalte den fremmødte presse, at gerningsmanden stadig var i bygningen, og klokken ti evakuerede de beboerne i en zone på 100 meter rundt om rådhuset. Der gik flere timer, manden var stadig i bygningen. Det var en dramatisk politiaktion i slowmotion. Sprængstofhunde, rullemarie og sprængstofeksperter ankom. De sprængte døren til rådhuset op, og kampklædt politi trængte ind i bygningen.

Her fandt de en 60-årig mand død.

Allerede inden mandens død nåede offentligheden, blev en mand ved navn Ole Kvist bekymret. Han havde en fornemmelse af, at det var en af hans bedste venner, der var død. Da jeg hørte, at en mand havde forskanset sig på rådhuset i Middelfart, vidste jeg, det var ham,” siger Ole Kvist. Hans ven hedder Paul Eric Kristensen. De har været venner i 30 år, og i ret mange af de år har Ole Kvist fulgt med i Paul Eric Kristensens kamp mod netop Middelfart Kommune. Han har været det, som vi journalister plejer at kalde en mand med en sag’, en borger, der er dybt optaget af en meget specifik kamp mod det offentlige.

I gamle dage – før internettet, mener jeg selvfølgelig – var hver borger med en sag ret isoleret. De havde deres egen specifikke kamp, som for det meste blev kæmpet i relativ ensomhed. Men lige præcis Paul Eric Kristensens død viser os, at internettet har givet folk som ham helt nye muligheder. Hans sag er så specifik, den handler basalt set om en grøft hos hans nabo, men alligevel har dén sag sat ham i forbindelse med hundredvis af mennesker over hele landet. Og gjort dem alle til en del af den samme bevægelse.

Få kilometer uden for byen gik den afdødes kæreste ud til vejen foran deres hjem mellem marker og en efterskole som eneste nabo. Med farvekridt skrev hun på asfalten: Frihed for Danmark.” Og rundtomkring i landet begyndte folk at sørge. Polle, som han blev kaldt af venner, er blevet martyr blandt danskere, der har organiseret sig i tusindvis i et netværk af systemkritiske Facebook-grupper. Under corona-nedlukningen er de blevet en samlet græsrodsbevægelse. Medlemmerne har hver deres sag, men de føler, de er en del af den samme kamp mod systemet. For dem er Paul Eric Kristensen ikke den terrorist, de mener, medierne har portrætteret ham som, men en frihedskæmper, der har vist Danmark, hvad der kan ske, hvis man træder længe nok på en mand med en sag. For når man lægger sig ud med én af dem, lægger man sig ud med dem alle.

Han fik aldrig selv børn, men i mange år var Paul Eric Kristensen som far til sin stedsøn. Kenneth hed han. Drengen var ét år, da Paul begyndte at se moren. Kenneth var autistisk og krævede opsyn 24/7,” siger Ole Kvist. Der var imidlertid ingen opsyn, når Kenneth så sin far, husker vennen. Paul Eric og moren havde kæmpet med kommunen om, at når Kenneth var hos faren, skulle han være under opsyn af en pædagog.” Så en dag for omkring 15 år siden, da stedsønnen var hos faren, fik de nyheden: Kenneth var blevet ramt af et tog i Middelfart. Der begyndte det at gå galt for Polle,” siger Ole Kvist.

Det tog hårdt på ham og moren at miste stedsønnen. De havde kæmpet så meget for den dreng, siger Ole Kvist. Lidt efter gik Paul Eric Kristensen og moren fra hinanden. Lige siden ulykken opbyggede han gradvist et negativt forhold til Middelfart Kommune, og det var gensidigt,” siger Ole Kvist. I mange år solgte Paul Eric Kristensen brændte mandler i den vestfynske by. I sin fritid malede han og lavede skulpturer af genbrugsmateriale. Han mødte en ny kvinde, som boede lidt uden for byen, hvor han flyttede ind. Tingene gik godt, men snart blev Paul Eric Kristensen fuldstændigt opslugt af en ny kamp mod kommunen.

Anden juledag i 2015 skyllede det ned med regn over Vestfyn, og parrets hus blev oversvømmet. Til Fyens Stiftstidende fortalte Paul Eric Kristensen, at vandskader havde fået huset til at slå revner og gulvene til at bule. Og han mente også at vide, hvis skyld det var: naboens. Til lokalavisen fortalte han, at efterskolen, parrets eneste nabo, havde fyldt en fordybning op mellem skolen og deres hus, hvilket betød, at vandet sivede ned til dem. Det kan umuligt være lovligt at lede så massive mængder af vand over på andres ejendom,” sagde Paul Eric Kristensen til den udsendte reporter. Jeg har overvejet at kontakte politiet og melde efterskolen for hærværk. For det er i realiteten, hvad det er.” Kommunens geolog vurderede dog, at hverken de selv eller efterskolen havde gjort noget forkert. Man er forpligtet til at modtage vand, der kommer ind på ens ejendom fra højere beliggende areal,” lød det.

Så Paul Eric Kristensen tog sagen i egen hånd. Han kæmpede til det sidste, det har han alle dage gjort,” siger Ole Kvist. Parret malede skilte med anklager mod efterskolen og kommunen, som ikke ville give dem medhold, og satte skiltene foran huset, og på husgavlen, der vendte mod efterskolen, hængte de et skilt, hvor der stod: Let din samvittighed, rektor. Tag ansvar, og betal 44.500,-.” Parret besluttede også at anmelde efterskolen, men på stationen afviste politiet anmeldelsen og sagde, at de i stedet skulle forsøge sig med et civilt søgsmål. Men af forsikringsmæssige årsager var der ingen gratis advokatbistand at få, og de havde ikke råd til selv at punge ud. Sagen kørte fast i sølet, afmagten satte ind, og snart skulle Paul Eric Kristensen selv blive politianmeldt.

Med årene blev Paul Eric Kristensen vredere og vredere på Middelfart Kommune. På årsdagen for oversvømmelsen stod han tidligt op, gik ud i forhaven og filmede sig selv råbe ind i en megafon, hvor galt det stod til i Danmark. Men ingen lyttede, han stod alene i vintermørket, mens bilerne kørte forbi ude på vejen. Det hjalp heller ikke, da han fik aktindsigt i sin sag og læste, at skolens ledelse i 2017 havde klaget til kommunen over en stigende chikane” fra hans side. Vi skal leve med det cirkus hver dag … Vi spørger os selv, hvornår han går til næste yderlighed.”

Det var i den periode, Paul Eric Kristensen gik fra at være alene om sin sag til at finde det sted, hvor han kunne koble sin kamp mod systemet op til en gryende bevægelse. Han havde forsøgt sig med mails til den kommune, han følte sig kørt over af. Men da han ikke oplevede, de lyttede, ventilerede han til lokale medier, og da de var stoppet med at sende reportere ud til deres hjem, lå det ligefor at sluse sine frustrationer ud på Facebook. I livevideoer viftede han med mails og aktindsigter, fremførte sin sag med fattet stemme, men kunne også bande og svovle og sige nok er nok’. Over årene blev Paul Eric Kristensen et vellidt medlem af frihedsbevægelsen. Han var som en far,” siger Bente, der blev venner med Polle’ under corona-nedlukningen, hvor de tog Facebook-protester mod epidemiloven til Christiansborgs Slotsplads med tusindvis af deltagere.

Modsat at råbe i en megafon fra sin forhave havde hans Facebook-protester fundet et publikum blandt danskere, der også sloges med hver deres enkeltsag mod en eller anden offentlig myndighed og ligesom ham følte, at de tabte terræn. Det meste foregik i grupper som Folkebevægelsen for Frihed’, der har over 32.000 medlemmer. Her deler medlemmerne deres forskelligartede kampe med det offentlige Danmark. Om det er kommunen, de slås med, politiet, sundhedsvæsenet, familieretten, jobcentret. Og grupperne på Facebook synes at fungere både som gruppeterapi og et sted, hvor én borgers protest bliver en fælles protest.

De kunne se sig selv i Paul Erics situation,” siger Ole Kvist, hans gamle ven. På Facebook havde Paul Eric Kristensen opdaget, han ikke kæmpede alene. Fortvivlelsen, han blottede i sine livevideoer, kunne mange spejle sig i. Jeanette Strauss eksempelvis, der lærte ham at kende på Facebook (“Jeg så en video fra ham og tænkte, fuck han er sej”) og senere til demonstrationer. I 2015 fik hun sin datter tvangsfjernet ulovligt af sin kommune, Frederiksberg, og først i 2019 fik hun byrettens ord for, at det aldrig burde være sket. Det er en sag, der er blevet afdækket af særligt Berlingske.

PROTEST Under corona-nedlukningen er frihedskæmperne, som de kalder sig, blevet en græsrodsbevægelse, der arrangerer demonstrationer i landets byer. Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Jeanette Strauss er et meget godt billede på den type borger, netværket omkring Folkebevægelsen for Frihed tiltrækker: mennesker, der har hver deres kamp, men som alle føler sig tromlet af det offentlige. Eksempelvis Lasse Pehrson, der arrangerer samkørsel til Paul Eric Kristensens bisættelse, er på sin profil helt offentlig om, at han kæmper for samvær med sit barn. På Facebook finder borgere som ham sympati, fællesskab og rådgivning. Når nogen deler et problem i Facebook-gruppen, sker det eksempelvis, at et andet medlem linker til en paragraf i Retsinformation.dk. På den måde fungerer grupperne som en slags Netdoktor til borger-skavanker. For uanset hvilken kamp en borger kæmper, vil der blandt de tusindvis af brugere være nogen, der har kæmpet samme kamp, eller som kæmper lige nu.

I Middelfart havde kommunen imidlertid fået nok af deres lokale frihedskæmper. I 2019 anmeldte de Paul Eric Kristensen for knap 200 gange at have chikaneret Middelfarts embedsfolk og byrådspolitikere. Det er gentagne Facebook-opslag, som man har vurderet har haft en sådan karakter, at de har været chikanerende, krænkende, insinuerende, og de har efter kommunens opfattelse overskredet, hvad man skal tåle som offentligt ansat,” lød det fra kommunens stabschef.

Af det 55 sider lange anklageskrift fremgår det, at Paul Eric Kristensen i september 2019 til et billede af et byrådsmedlem og borgmesteren skrev: Før eller senere vil Folket se jer som de forbrydere, I er, og så vil I blive løbet over ende, I syge asociale kriminelle Psykopater.” Han var også efter embedsfolk, han havde mailet med, som da han nævnte tre embedsfolk og skrev: Udrensningen af Løgnagtige Embedsmænd på Middelfart Kommune burde være en Fælles sag, Kære Medborger!” I forbindelse med retssagen i foråret 2021 blev Paul Eric Kristensen mentalundersøgt, og på grund af sagens karakter og hans personlige forhold fandt retten ham ikke egnet til fængselsstraf, men idømte ham en behandlingsdom. Det var hans frygt at blive tvangsindlagt,” siger Bente, hans tætte veninde. Jeg tror, det var derfor, han tog ind på rådhuset.”

Den sidste gang, han sendte live, var torsdag aften den 24. juni. På den grynede video sad Paul Eric Kristensen i blå skjorte med hvidt skæg, buskede øjenbryn og høje tindinger. Han lagde ud med at opfordre til enhed mellem de forskellige frihedsbevægelser, der er født på Facebook. Frihedskæmperen nr. 1 🏆,” skrev Bente i kommentarsporet. Han tog så en tår kaffe. Og sagde: Som de fleste ved, er jeg blevet dømt … for at kalde nogle mennesker på en kommune for nogle skældsord, som man synes er kriminelt. … Det synes jeg egentlig er perverteret, når retten ikke har taget stilling til, om det, jeg har skældt dem ud over, også er berettiget. Det var det.”

Med rolig stemme fortalte han videre, at han dagen efter skulle i psykiatrisk behandling. Jeg ved, jeg bliver tvangsindlagt, sagde han. For at sige det helt ærligt, så kan jeg slet ikke lide det.” Han holdt en pause, hans øjne glinsede, som var de våde, og han sagde: Til samtlige modstandsbevægelser, til Frihedsbevægelsens Fællesråd … Tak for den tid, vi har haft sammen. Jeg lægger mit flag ned … I skal fortsætte jeres kamp, og I skal blive ved med at komme tættere på hinanden … .” Og så slukkede han liven. Derhjemme foran computeren græd Bente. Hun vidste, at han havde været syg i længere tid. Men da han takkede af for sidste gang, havde jeg ikke forestillet mig, han ville tage ind på rådhuset og gøre det, han gjorde, for så havde vi pligt til at handle,” siger hun.

I det helt tidlige morgengry om fredagen den 25. juni brød den 60-årige pensionist så ind i rådhuset og antændte ild. Røgen fik straks rådhusets sprinkleranlæg til at gå af. Det var hans sidste handling, ulovlig selvfølgelig, men drevet dertil, fortæller venner, fordi han ingen anden udvej så. Da politiet fandt ham, lå han død på rådhusets gulv. Alt tyder på, at der ikke har været andre involverede i det skete,” lød det fra politiet ved 17-tiden samme dag. Vægge og lofte var sorte af sod fra ilden, og der var vådt alle steder. Fyns Politi har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.

AKTION Politiet løb ingen risiko, da de spærrede Middelfart centrum af, mens aktionen stod på det meste af en dag. Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix

Da det nåede de selvbestaltede frihedskæmpere på Facebook, at manden, der var fundet død, var en af deres, var det, som om nogen af stor betydning var faldet. Hvil i fred, Paul Eric 💔😢 og tak for indsatsen i det syge system, vi har,” skrev en Sanne til livevideoen, han havde sendt aftenen forinden. En Henrik skrev: Jeg lærte meget af Polle, når han lavede videoer og andre opslag, som jeg så mange ligheder i.” Bente havde, ligesom Ole Kvist, en fornemmelse af, at manden, der havde forskanset sig på rådhuset, var Paul Eric Kristensen. Med den video, han lagde op om aftenen, var ingen af os frihedskæmpere næppe i tvivl om, at det var ham, der var fundet død,” siger hun.

Hun har hørt Last Mornin’ fra Dr. Hook, som han delte på Facebook aftenen inden. Han forsøgte at fortælle os det,” siger hun. Han har gjort noget, som ikke er okay, men han har ikke skadet nogen andre mennesker.” Var han ond, tilføjer hun, kunne han have taget en hel anden drastisk handling. Jeg tror, han har tænkt: I har fejlet, og nu kommer I til at tænke på mig, hver gang I går på arbejde’,” siger Ole Kvist. Spurgt til Middelfarts årelange konflikter med Paul Eric Kristensen og hans død skriver kommunens kommunikationschef: Det er en dybt tragisk og ulykkelig sag, som naturligt sætter tankerne i gang.”

I denne uge vil frihedsbevægelsen tage deres systemkritik til Middelfart, hvor de vil demonstrere foran rådhuset og bagefter køre i kortege til Paul Eric Kristensens bisættelse. Op mod 1.000 mennesker forventes at deltage. Lad os få den største bisættelse af en statsmand i Danmark sparket til Nørre Aaby,” lød det fra Lasse Pehrson, ham, der kæmper for samvær med sit barn, i en video, han filmede foran Paul Eric Kristensens og kærestens hjem. De vil komme fra hele landet for at vise deres utilfredshed med systemet,” siger Ole Kvist. En Facebook-gruppe, Paul Eric Kristensen var frihedskæmper – ikke terrorist’, er allerede oprettet for at sikre hans eftermæle.

I årevis havde Paul Eric Kristensen det, som om han lå alene i en krig med sin kommune. Men da han satte ild til rådhuset i Middelfart, var han ikke længere alene. Han havde tusindvis af mennesker bag sig, der til trods for ikke at kende hinanden og kæmpe med hver deres var blevet én samlet protestbevægelse mod noget langt større end den enkelte borgers sag. Og når en 60-årig pensionists protester over en opfyldt grøft kan gribe så mange mennesker, har det vilde perspektiver for, hvordan fremtidens protestbevægelser formes online. Men In Black, for eksempel, formåede fra Facebook at mobilisere tusinder af vidt forskellige mennesker fra meget forskellige hjørner af samfundet til voldsomme protester mod corona-restriktioner. Når de demonstrerede, gik hooligans, rockere og bandemedlemmer side om side med børnefamilier, unge og gamle.

Ole Kvist er ikke selv medlem af frihedsbevægelsen på Facebook, men sympatiserer med kampen. Det er lige i hans ånd, det, der sker nu,” siger han, og han har også taget det på sig at indsamle de mange donationer, der er kommet fra medlemmerne til Paul Eric Kristensens kæreste. Mange af de her folk kører deres egne små kampe mod systemet, hvor de heller ikke bliver hørt,” siger han. Ene mand kan man ikke gøre noget, men Paul Eric var så den, der gjorde det, der skulle til, for at folk vågner op og står sammen.”Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.