Så hvor meget mere tror du, vi googler ‘skilsmisseadvokat’ nu? Her er verden i tal før og efter corona

AKTIVITETUdflugter til bistroer er faldet, mens den er steget til parker. Illustration: Nicolai Oreskov Westh, Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytte

Zetlands medlemmer kan høre alle vores artikler som lyd - oplæst af skribenterne selv. De fleste foretrækker at lytte i vores app, hvor man får den bedste oplevelse. Men du er velkommen til at lytte med her.

Derfor skal du læse denne artikel

Vi er ikke i tvivl om, at verden er forandret over de seneste måder. Men hvordan – og hvor meget? Frederik Kulager har samlet tal fra alle hjørner af vores tilværelse og opridser billedet af vores nye (men alligevel genkendelige) hverdag i grebet af en pandemi.

I en måned nu har verden været sat på vågeblus, og alt er forandret. Det er gået rasende hurtigt. Hvad der ved årsskiftet var et lokalt smitteudbrud dybt inde i Kina, er i dag en pandemi, der har inficeret selv de mest isolerede øer i Stillehavet og tvunget den ene nation efter den anden til at omstille sig til en virkelighed med en dødelig sygdom i omløb og endnu ingen kur. Verden er, på virkelig mange måder, en anden, end da vi trådte ind i 2020. Det samme gælder som bekendt her i Danmark. Og forandringerne er både synlige og målbare.

Til historien her har jeg indsamlet de meste interessante tal, som den danske stat samt landets virksomheder og organisationer har delt med omverdenen – for nogles vedkommende er det gjort som et råb om hjælp. Tallene illustrerer på foruroligende vis, hvilken tilstand Danmark og verden befinder sig i sammenlignet med før krisen, men de viser os også, helt ned i det små, hvor meget hverdagen har ændret sig de seneste uger. Første del handler om økonomi, anden del om sundhed, og tredje del om hverdagen i isolation.

ØKONOMI

Onsdag den 11. marts lukkede statsminister Mette Frederiksen store dele af Danmark ned. Nedlukningen har stået på lige siden, i en måneds tid nu, og midt i denne omvæltning er statsministeren populær som aldrig før. I begyndelsen af marts syntes 39 procent af vælgerne, at Mette Frederiksen gjorde det godt som statsminister. En måned – og talrige pressemøder og store indgreb – senere synes 79 procent, at hun gør det godt, ifølge Epinion, der har lavet en måling for DR og Altinget. Populariteten smitter af på moderpartiet, Socialdemokratiet, som er mere populært nu end på noget andet tidspunkt siden folketingsvalget.

8,1

procentpoint er Socialdemokratiet gået frem i målinger siden valget. Partiet ville dermed få 34 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

Men stilstanden i verden og samfundet herhjemme har udtørret vores før så sunde økonomi i en grad, som kan matche en hvilken som helst anden økonomisk krise, vi har været gennem. Ét procenttal beskriver det bedre end noget andet, nemlig dette:

Op til 10 %

vurderer Nationalbanken, at Danmarks økonomi vil skrumpe i år.

Økonomien skrumper, fordi vi udveksler færre penge mellem hinanden, og det har ført til en voldsom stigning i ledigheden.

44.829

personer er ledigheden steget med siden 15. marts. Dengang var antallet af ledige 135.000. Nu er der over 176.000 ledige.

Når så mange har meldt sig ledige, skyldes det, at nedlukningen har ført til massefyringer og hjemsendelser.

75.431

personer har i alt meldt sig ledige. Det vil sige, at 30.602 har afmeldt sig som ledig i perioden.

Finanskrisen i 2008 kostede omkring 200.000 private jobs – og det var over to år. Men forskellen på det, der sker nu, og det, der skete dengang, er, at mange formentligt kan få deres job tilbage så snart, Danmark åbner op igen.

Over Atlanten, i USA, går ledighedskurven lodret op. I de sidste to uger af marts ansøgte ti millioner amerikanere om arbejdsløshedsunderstøttelse. Til sammenligning meldte 650.000 amerikanere sig ledige i finanskrisens første seks måneder. Med et fingerknips er landet gået fra at have en rekordlav ledighed til at nærme sig den højeste ledighed siden Anden Verdenskrig.

Og på samme måde som finanskrisen tilbage i 2008 fik verdens aktiemarkeder til at skælve og siden kollapse, har også coronaens omfang chokeret på børserne rundtom i verden. Danmarks C25-indeks, som er landets største virksomheders samlede markedsværdi, er skrumpet betydeligt siden marts.

5,76 %

er C25-indekset over Danmarks største virksomheder faldet på aktiemarkedet siden 2. marts.

Hos brancheorganisationen Dansk Erhverv er man da også i højeste alarmberedskab. Bare se statistikken her.

2 ud af 3

virksomheder har ifølge Dansk Erhverv oplevet fald i omsætningen i marts sammenlignet med marts sidste år – hver tredje over 40 %. 7 % har haft en stigende omsætning.

Årsagen til, at omsætningen falder, og aktiemarkederne bløder, er kort sagt, at verdensøkonomien er gået i stå, fordi verden, ja, er gået i stå. Eksempelvis krydser færre herhjemme Storebælt.

55 %

faldt den samlede trafik over Storebæltsbroen med i slutningen af marts sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

Boligmarkedet lider naturligvis også.

14 %

færre villaer blev sat til salg denne marts sammenlignet med marts sidste år, ifølge Boligsiden.dk.

Og færre går, af gode grunde, ud at spise.

6.000

færre bookinger på Dinnerbooking.dk mellem den 4. og 10. marts sammenlignet med samme uge sidste år. Det svarer til, at 30.000 færre gæster end normalt har været ude at spise.

Men den sløvede aktivitet har i det mindste én positiv bivirkning. Det handler om den luft, vi indånder:

Godt 1/3

faldt luftforureningen i København, Aarhus, Odense og Aalborg en uge i marts sammenlignet med samme uge sidste år som følge af mindre biltrafik, ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi.

Apropos inaktivitet: Ved Københavns Lufthavn kan forbipasserende få et sjældent skue: store, hvide SAS-fly, der står parkeret på rad og række, så langt øjet rækker. Og flere af de fly, der så lander, lander med værnemidler til sundhedsvæsenet.

omkring 20

fly letter dagligt fra Københavns Lufthavn, ifølge FlightRadar24. I begyndelsen af marts fløj der dagligt over 350 fly ud af lufthavnen på Amager.

Det er dyrt for ikke bare SAS og de andre flyselskaber, men også for dem, der lever af turisme rundtom i verden.

Op til 30 %

anslår FN’s World Tourism Organization, at coronakrisen vil give i tilbageslag i verdensturismen. Det vil være et tab på over 3 billioner danske kroner.

Selv en af vores yndlingsbeskæftigelser, nemlig øldrikning, er hårdt ramt. Med forsamlinger over ti forbudt er der blevet færre at skåle med.

40 %

fald i ølforbruget i Danmark. Og eksporten er gået i stå, lyder det fra Bryggeriforeningen, som tallene er fra.

SUNDHED

Mens de økonomiske konsekvenser af corona er tydelige for enhver, er virusset først og fremmest en sundhedskrise. Og i jagten på at kortlægge virusset og udvikle en vaccine har verdens forskere kastet sig ind i racet om at forstå sygdommen.

1.245

akademiske udgivelser med ordet ‘coronavirus’ blev udgivet de første 80 dage af 2020. I hele 2019 udkom 755 udgivelser, som indeholdt COVID-19-virussets familienavn.

Det er ikke kun forskningsverdenen, der har kastet sig over corona. Danske medier dækker corona meget intenst, viser tal fra Infomedia.dk.

285.143

omtaler af ‘corona’ eller ‘COVID-19’ i danske medier. Størstedelen om ‘smittespredning’, ‘hjælpepakker’ næstmest.

Og pressemøder i Spejlsalen er der nok af at dække.

48

pressemøder har danske myndigheder holdt med opdateringer om coronakrisen.

Særligt én mand er blevet lidt af et fænomen i forbindelse med pressemøderne. Gæt selv hvem.

1.722

artikler blev ‘Søren Brostrøm’ nævnt i i danske medier i marts. Måneden før blev direktøren for Sundhedsstyrelsen nævnt i 335 artikler.

På værnemiddelfronten har corona gjort håndsprit sin vægt værd i guld. Og de, der producerer og sælger det, har travlere end nogensinde.

250.000 liter

håndsprit producerer danske KiiltoClean om ugen. Før krisen producerede fabrikken 60.000 liter. Over en firedobling.

Det samme gælder termometre.

1.200 %

stigning i salget af termometre hos Matas i marts sammenlignet med marts sidste år.

Corona har også haft den uønskede effekt, at mange helt har udskudt deres lægebesøg.

40 %

fald i aktiviteten hos landets praktiserende læger, vurderer Praktiserende Lægers Organisation.

Hos formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag, er antallet af fremmødte patienter på hans klinik faldet op til 95 procent. Folk har tænkt, at andre har mere brug for en læges hjælp end mig. Andre har aflyst, fordi de ikke ønsker at sidde i venteværelset af frygt for at blive smittet,” lyder analysen fra Christian Freitag til Jyllands-Posten.

Men hvordan ser det ud med færden i det offentlige rum? Google indsamler data fra sine brugeres telefoner og kan ret præcist kortlægge hele landes aktivitetsniveau.

Tal fra Danmark viser, at den menneskelige trafik på caféer, restauranter, shoppingcentre, museer, biblioteker og biografer er faldet 37 procent sammenlignet med februar. For supermarkeder og apoteker er udflugterne faldet 22 procent – dog med en betydelig stigning på dagen, hvor mange hamstrede lokumspapir og andre fornødenheder. Trafikken fra den kollektive transport er faldet 60 procent, arbejdspladser 28 procent. Helt omvendt kan Google afsløre, at trafikken fra parker, strande og torve er steget 35 procent. I boligkvarterer er den også steget, dog kun ni procent.

Sammenligner vi Googles danske tal med Europa, bliver landenes forskellige corona-håndteringer tydelige. Mens trafikken fra arbejdspladser, supermarkeder/apoteker og offentlig transport i Danmark er faldet 28, 22 og 60 procent, er den i Sverige faldet 18, 10 og 36 procent. Altså godt det halve af Danmarks inaktivitet. Tyskerne derimod tager isolationen alvorligt: Udflugter til arbejde, supermarkeder/apoteker og med kollektiv transport er faldet 39, 51 og 68 procent. Også udflugter til parker og strande er faldet 49 procent – i modsætning til Danmark, hvor den er steget betragteligt (formentlig hjulpet af det mildere vejr).

Men Italien er i endnu højere grad gået helt i stå. 63 procent mindre aktivitet på arbejdspladser, 85 procent mindre aktivitet i supermarkeder/apoteker, og 87 procent mindre i den offentlige transport. Udflugter til parker og strande er faldet 90 procent.

HVERDAGEN

Før stod vi tæt (uha) i kø i supermarkeder. Nu står vi i kø til at komme ind på internettet for at handle. Siden corona har tilstrømningen af kunder til Nemlig.com været så overvældende, at man skal vente i kø, når man besøger dagligvareudbringningssiden. Nemlig.com har 1.100 ansatte – og skal ansætte 400 yderligere for at imødekomme efterspørgslen. Det er en vild øvelse at ansætte 20 nye medarbejdere dagligt,” har Stefan Plenge, administrerende direktør, sagt til Finans.dk.

10 gange

så mange nye kunder på Nemlig.com som før coronakrisen.

Mens meget af butikslivet udendørs er gået i stå, lever det videre online. Danske nethandler havde i marts 50 procent flere besøgende end i marts sidste år, ifølge marketingbureauet s360. Siden den 11. marts har e-handelsbutikkerne oplevet besøgstal, der kun ses ved begivenheder som Black Friday,” lyder det fra bureauet. Antallet af ordrer er ligeledes fordoblet, lyder det.

30 %

flere pakker fra danske nethandler leverer PostNord.

Og hos Danske Fragtmænd lyder det, man er i fuldt sving”, har direktøren for fragtselskabet sagt.

1.800

lastbiler har Danske Fragtmænd på vejene i disse uger.

Så hvad er det, vi handler online lige nu for at forsøde livet/få tiden til at gå derhjemme? Det kan prissammenligningssiden Pricerunner.dk fortælle. Trafikken på siden mellem 16. og 22. marts var 48 procent højere end sidste år, har virksomheden oplyst. Og de produktkategorier, hvor væksten i efterspørgsel har været størst, er, fra mest til mindst:

 1. Mundbind
 2. Håndsprit
 3. Mad til kæledyr
 4. Sexlegetøj
 5. Træningsudstyr
 6. Puslespil
 7. Webkamera
 8. Desinfektionsmidler
 9. Termometre
 10. Børnesko

Men det indespærrede hjemmeliv uge efter uge som en god borger, der udviser samfundssind, ser også ud til at tære på parforholdene rundtom i Danmark.

Analysebureauet Analyse & Tal har, ja, analyseret, hvordan søgetendenserne på Google har ændret sig fra den første uge, Mette Frederiksen lukkede Danmark ned (13.-20. marts) sammenlignet med ugen efter.

170 %

stigning i Google-søgninger på ‘skilsmisse papirer’.

Og nogle går med tanker om at teame op med tung juridisk støtte.

120 %

stigning i Google-søgninger på ‘skilsmisseadvokat’.

Formentligt ikke direkte relateret med skilsmissetendensen steg også søgninger på Søren Brostrøm ægtefælle’ 850 procent, ifølge Analyse & Tal.

Tal fra pornohjemmesiden Pornhub.com viser en anden onlinetendens, som kræver, at man letter lidt på dynen.

10,6 %

steg trafikken fra Danmark til Pornhub.com den 13. marts, en fredag.

Særligt om aftenen og de første nattetimer var trafikken fredag den 13. marts til Pornhub.com høj – 20 procent højere end normalt. Det var samme aften, statsministeren ved et pressemøde i Spejlsalen fortalte, at landets grænser ville blive lukket næste dag.

Og danskerne er ikke de eneste, der tackler isolationen ved lidt erotisk selvforkælelse. Globalt er trafikken til Pornhub.com nogle dage 24 procent højere end dage før coronakrisen. Sinful.dk, den største sexlegetøjsnethandel her til lands, mærker også tendensen. Her er salgstallene fordoblet i den første uge i april. Særligt salget af sexlegetøj til par er steget.

Firedoblet

salg af Sinful.dk’s ‘10 Day Love Challenge’-boks til par. “Den elegante boks indeholder 10 frække produkter, som lægger op til at udforske, lege og nyde hinanden,” lyder det.

Og hos Eroti.dk, hvor man kan læse brugeranmeldelser af sexlegetøj, er trafikken tredoblet sammenlignet med sidste forår. Tendensen kan altså næppe kun tilskrives forårsamoriner. Men tiden går også med andre ting.

Eksempelvis kan man streame tv og serier. Og af frygt for, at et Europa i isolation overbelaster internettet, har EU bedt streaminggiganter som Netflix og HBO om at skrue bare lidt ned for videokvaliteten for på den måde at spare lidt – analyser af det amerikanske internet har vist, at video udgør 60 procent af alt internetdata. Så det har man gjort: Netflix trækker nu 25 procent mindre på det europæiske internet. Her har jeg trukket tallene fra Google Trends, der viser søgeinteressen. En værdi på 100 på grafens y-akse er den største popularitet for søgeordet – en værdi på 50 betyder, at ordet er halvt så populær.

Mens livet offline holdes på et minimum verden over, er der ingen grænser for menneskelig kontakt online. Facebook Inc. oplever, at deres sociale medier – Facebook, Instagram og WhatsApp – har større aktivitet nu end på det årlige højdepunkt, nytårsaften. Langt over,” har Mark Zuckerberg sagt. Antallet af opkald og videosamtaler på Messenger og over WhatsApp er mere end fordoblet, lyder det.

Men tiden går også med analog fordybelse. Særligt e-bøger hitter herhjemme, eftersom bibliotekerne er lukkede.

85 %

stigning i udlån af e-bøger på eReolen.dk sammenlignet med samme tid sidste år. Størstedelen er børne-e-bøger.

Også hos netboghandlen Saxo.dk oplever man stigende aktivitet. Siden den 1. marts er antallet af besøgende steget med 30 procent sammenlignet med samme periode sidste år, oplyser boghandlen på mail. De tre mest anvendte søgeord på Saxo.dk har de seneste uger været:

 1. Højskolesangbogen
 2. Puslespil
 3. Pesten

Forklaringen på denne top-3 er formentlig DRs fællessangsudsendelse, hvor der bliver sunget fra Højskolesangbogen. Puslespil var i januar på 418.-pladsen over de mest brugte søgeord, skriver Saxo, så måske interessen er udtryk for mere familietid hjemme. Og pesten? Måske er det den franske forfatter Albert Camus’ bog Pesten fra 1947, vi søger efter. Som Saxos PR-koordinator Lærke Jürs skrev i mailen: Jeg tror, tallene afspejler, at flere søger mod litteraturen for at forstå den verden, vi lever i. For mange er corona og omfanget af corona sikkert relativt ubegribeligt, men gennem litteraturen kan vi måske se nogle af de store spørgsmål reflekteret, som kan opstå, når verden pludselig forandrer sig i den grad, som vi har oplevet den seneste måneds tid.”

Når mange danskere bliver hjemme det meste af dagen i disse uger, er det også blevet sværere for tyve at begå indbrud. I Aarhus havde man et døgn i marts, hvor der var tæt på nul” indbrud. Det er ret uhørt. Samme tendens ses på tværs af kredsene. Midt- og Vestsjællands Politi har sammenlignet indbrudstallene fra den sidste uge i marts med samme uge sidste år.

17

indbrud i private hjem. Samme uge sidste år var der 31 indbrud.

Hjemmedage er også blevet arbejdsdage for dem, der har mulighed for det. Så sad man meget i møde før, sidder man formentlig meget i Zoom-møder nu. Eller Microsoft Teams-møder eller Skype-møder eller noget helt fjerde. Det viser i hvert fald søgeinteressen på Google for disse tjenester, som er steget dramatisk efter den 11. marts, hvor Kontordanmark blev opfordret til at arbejde hjemme.

Og apropos hjemmekontorlivet: Jeg har også fået en mail fra Eshoes.dk, som sælger virkelig mange sutsko for tiden. Vi har snart ikke flere tilbage,” skriver direktøren Søren Kipling. Tror, det er folk på hjemmekontor og i sommerhuset, som fryser 😊

Hjemmeisolation er for nogle lig med (alt) for god tid, og søgninger på surdej’ er stukket gevaldigt af under krisen – og det er i hele landet. Det samme er søgninger på takeaway’. Her har jeg trukket tallene fra Google Trends.

Godt, I hygger jer rundtomkring derude i Danmark. Bliv ved med det. Forhåbentlig vil der ikke gå alt for længe, før vi får vores hverdag tilbage.

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: