Helikopter_

Onsdag 9. oktober 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver lidt creepy.

Regeringen vil genskabe trygheden og tilliden ved at videoovervåge os. Kan man det?

Danmark er et af verdens mest videoovervågede lande. Nu vil Mette Frederiksen skrue endnu mere op – i tryghedens navn. I dagens nyhedspodcast stillede vi spørgsmålet, om overvågningen i sig selv gør os utrygge. Vært: Mads Olrik. Gæst: Peter Lauritsen, professor i overvågning.

19 min

Dagens citat

“Der ér en vej til et Brexit-kompromis, men den er snæver og usandsynlig”

Det skriver en tidligere britisk embedsmand i et indlæg, hvor han forsøger at vise, hvordan EU og Storbritannien kunne lave en aftale. Den er snørklet og fyldt med svære detaljer – og den er her.

Dagens store historier

Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix

Masseovervågning

 • Mette Frederiksen og hendes regering mener, at “den danske samfundsmodel er på spil”. Tilliden falder, der er hård kriminalitet – og en af løsningerne er meget mere videoovervågning (Berlingske).

 • Lige lidt baggrundsviden: Danmark er i forvejen et af verdens mest videoovervågede lande. En analyse fra foreningen SikkerhedsBranchen anslår, at der er 1,5 millioner (!) offentlige og private kameraer i brug (Avisen.dk).

 • Det opsigtsvækkende ved regeringens udmelding er, at den vil give politiet lov og ressourcer til at sætte flere kameraer op i det offentlige rum. I dag er det i det store hele forbudt bare at filme på et offentligt torv eller en parkeringsplads, men det vil regeringen ændre på (DR).

 • ... Og så skal politiet have mulighed for at registrere og i ekstreme tilfælde overtage kontrollen med de her 1,5 millioner kameraer, der allerede nu er sat op.

 • Flere kritiserer Mette Frederiksens grund til overhovedet at gøre det her. Meget tyder på, at den generelle kriminalitet er faldende, og at danskernes tillid til hinanden og myndighederne er stabil høj i de her år (Berlingske).

 • ... Og så lyder kritikken fra især privatlivsaktivister, at det mere er selve overvågningen, der er utryghedsskabende. De frygter, at vi er ved at sælge vores privatliv for at få marginalt mere tryghed (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Stefano Rellandini/Reuters/Ritzau Scanpix

Ingen løsning

 • Fire EU-lande har forsøgt at tage lederskab og vise en løsning på EU’s migrantsystem. Det går ikke entydigt godt.

 • Problemet er i sin nøddeskal, at langt de fleste migranter og flygtninge, som EU modtager, ankommer til de sydeuropæiske lande. Og de andre EU-lande har ikke lyst til at hjælpe Grækenland, Italien og Spanien med byrden.

 • Det har især vakt vrede i Italien, der i lang tid nægtede at lade skibe, der havde reddet migranter i Middelhavet, anløbe deres havne.

 • I sommer blev Italien, Malta, Tyskland og Frankrig enige om en slags løsning. De to sidstnævnte gik med til at tage omkring en fjerdedel af dem, der ankommer til de to førstnævnte. Drømmen var, at flere EU-lande ville gå frivilligt med i ordningen (Politico).

 • Det er ... næsten godt. På et møde i går tirsdag gik kun seks andre lande med til at tage en del af de ankomne. Danmark var et af de lande, der sagde nej. Begrundelsen var, at man frygtede, det ville trække flere migranter til EU (Jyllands-Posten).

 • Mange mener, at det haster gevaldigt med at få lavet et nyt, fælles system for, hvordan EU skal håndtere asylansøgere og migranter. De seneste måneder er antallet af nytilkomne til for eksempel Grækenland steget kraftigt, og der er risiko for, at Syriens borgerkrig igen kan sende nye flygtningestrømme mod Europa (Information).

Det skal du også vide

Der har været skyderi ved en tysk synagoge. Byen Halle er i nødberedskab. To personer er meldt skudt og dræbt ved en synagoge og et kebabhus, og politiet har endnu ikke fået fat i nogen af de mistænkte (DR).

Tyrkiet er gået i gang med at invadere Syrien. Det fortalte præsident Erdogan. USA har flyttet tropper for at gøre plads til tyrkerne. De kurdiske styrker i det nordlige Syrien frygter at blive ramt hårdt af invasionen (Al Jazeera).

20 firmaer står for en tredjedel af al CO2-udledning. Fremtrædende klimaforskere har regnet sig frem til, at disse olie-, kul- og gasselskaber har været de primære udledere af CO2 i den moderne æra (The Guardian).

Dagens Zetland-historier

Foto: Kasper Løftgaard for Zetland

Comeback country. Selv om USA’s præsident har trukket landet ud af Paris-aftalen, kan det være, landet opfylder den alligevel. Den grønne omstilling er i fuld gang, og den buldrer op nedefra.

Comeback kid. Mange mener, at flere af tidens største kriser i virkeligheden hænger sammen og kan ses som ét problem. Det mente Karl Marx også – og det har givet hans tanker et stort comeback.


Det var onsdag. I podcasten nævnte jeg noget med en jordbærbod, og må jeg ikke anbefale, at I læser den artikel, der fik os på sporet af lige præcis dén jordbærbod. Den er et par år gammel, men det er en episk historie om, hvordan et par lokale fik fanget en jordbærtyv i Saltum.

Vi ses i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: