Favoritlisten_

Ivanka er Donalds favorit, men Don Jr. står til at overtage imperiet – og fire andre gode artikler til weekenden

Ugens bedste historier fra andre medier er klar til dig, udvalgt og anbefalet af Zetlands redaktion. Denne weekend peger vi dig i retning af en forfatter, der ved, hvad det vil sige at være den evige single, en regulær pageturner om Trump-dynastiets magtkampe, kvinder, der kæmper for Islamisk Stat, momssvindel for dummies og hindu-nationalismens ophav.

Feature. Den største familie

Noget fundamentalt paradoksalt ved USA er, at det engang blev skabt på et oprør mod monarkiet, mens det i dag gør meget for at holde liv i de moderne royale, de store familier, de hyperrige dynastier. De bliver mytologiseret og romantiseret i medierne, mens formuer nedarves, og ukvalificerede sønner og døtre får de store poster. Lige nu er ingen familie over den, der har præsidentembedet. The Atlantic har lavet en pageturner (hvis der da var sider på internettet) af en historie om Trump-familiens interne dynamikker, om magtkampe og om ambitionen om at forme et land i generationer.

The Heir’ – The Atlantic


Anmeldelse. Men hvorfor gør de det?

Hvorfor rejser unge kvinder fra Vesten for at kæmpe for Islamisk Stat? Det spørgsmål besvarer forfatter Azadeh Moaveni i bogen Guest House for Young Widows: Among the Women of ISIS, der netop er udkommet. Ved at gå helt tæt på 13 piger og kvinder fra lande som Tunesien, England, Syrien og Tyskland, deres valg, deres logik, deres verden får vi – ifølge denne anmeldelse i The New York Times – et langt mere nuanceret og stærkt nødvendigt indblik i kvindernes motiver. For kun ved for alvor at forstå kan vi nå disse kvinder og dem, der er på vej i deres fodspor.

Inside the Minds of the Women who Joined ISIS – The New York Times


Video. Momssvindel for dummies

I denne uge kom Information og Finans med en vild historie om, hvordan momssvindel i Danmark bliver brugt til terrorfinansiering. Det er et ret sejt projekt på tværs af to redaktioner, der har resulteret i afsløringerne, men det kan godt være lidt svært at forstå det dersens momssvindel i første omgang. Heldigvis har journalisterne bag lavet en lille videoguide til momskarruseller, stråmænd og skraldespandsvirksomheder.

Sådan fungerer en momskarrusel’ – Grand Theft Europe


Interview. Den evige single

Jeg kender godt de blikke, man kan få til familiefester. Hvorfor får du ikke snart en kæreste igen’-blikkene. Måske er du en særling’-blikkene. Den svenske forfatter Malin Lindroth kender dem også, og i denne uge har jeg læst flere interviews med hende, hvor hun fortæller om skammen ved at have været single i 30 år, om at have været forelsket 15 gange (og, gisp, været blevet afvist 15 gange). Om at være mændenes bedste veninde – men aldrig deres livsledsager. Interviewene har hun givet, fordi hun har udgivet sin bog Pebermø på dansk. Lindroth insisterer på at vaske skammen af sig, og det er modigt, synes jeg. Og vigtigt at tale om, at kærlighed også findes i mange andre former end parforholdet. Her er et interview bragt i damebladet Femina.

Ufrivilligt alene: Malin har ikke haft en kæreste i 30 år’ – Femina


Baggrund. Hvor Indiens hindu-nationalisme kommer fra

Indien huser 1,3 milliarder mennesker, og hvad de gør de næste par årtier, vil have afgørende betydning for resten af verden. Alligevel er det, som om det store land tit suser under radaren. Tidligere i år genvandt premierminister Narendra Modi magten ved blandt andet at føre hindu-nationalistisk identitetspolitik, og efter valget er han fortsat i samme spor. Den her artikel forklarer baggrunden – det er nemlig ikke noget, Modi har fundet på.

The Roots of Hindu Nationalism’s Triumph in India’ – Foreign Affairs

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: